Linka bezpečí | Blog

Blog

Aneta Macourková
Aneta Macourková 1 článek
Zpět na blog

V současné době pracuje v organizaci Rytmus – od klienta k občanovi, z.ú. Je vedoucí Poradny, kde kromě informací týkající se svéprávnosti poskytuje konzultace lidem s postižením na téma vztahy a sexualita.

Aneta se v sociálních službách pohybuje od roku 2013. Vystudovala sociální práci na Univerzitě Karlově. Začínala osobní asistencí dětem a dospělým lidem s poruchou autistického spektra. Další zkušenosti sbírala jako sociální pracovnice ve službě osobní asistence, kde zaškolovala asistenty a plánovala podporu dětem s postižením dle jejich potřeb. Byla vedoucí odlehčovací služby pro děti s postižením.

Úspěšně absolvovala sebezkušenostní výcvik od Nebuď na nule, z.s., a je sexuální poradkyní pro specifické cílové skupiny lidí s postižením.

Články autora:

Sexualita s nálepkou „big tabu“. Dospívajícím s postižením může důvěrník pomoci erudovaněji než rodič.

Pro mnoho rodičů je těžké mluvit se svými dětmi o sexualitě. A pro rodiče dětí s postižením je to těžší několikanásobně více. Samotný fakt, že máte dceru nebo syna se zdravotním znevýhodněním je psychicky náročné. Je pro ně nepředstavitelné, že jejich dítě, které má mnohdy v lékařských zprávách formulku „mentální věk na úrovni např. 5letého dítěte“ bude v dospělosti prožívat svou sexualitu a chtít navazovat vztahy. Proto předání informací o sexualitě odsouvají do pozadí. A to je škoda.

číst dál