Linka bezpečí | Blog

Blog

Články s problematikou "Rozvod": Zpět na blog

Asistovaný styk rodiče s dítětem – efektivní a vlídná pomoc

Je předávání dětí ve vašem případě situací plnou stresu, napětí, křiku? Nejste schopni se s partnerem v klidu dohodnout jak, kdy a kde si děti předávat? Nebo vám druhý rodič v kontaktu s dítětem bránil třeba z důvodu výkonu trestu? Asistované kontakty či zvykací režim pro vás může být efektivní a vlídnou pomocí, která mírní silné emoce za pomoci odborníka.

číst dál

Násilí ve vztahu není důkaz lásky

Už dlouho nemáš život ve svých rukou, neděláš věci podle sebe? Tvá přání a potřeby nejsou důležité, protože zásadní je, aby byl spokojený on? Všemožně se snažíš předcházet tomu, aby nebyl nespokojený a nerozzlobil se. To je ale většinou nesplnitelný úkol. Jakákoliv drobnost ho popudí, a přichází trest.

číst dál

Jak se SLUŠNĚ rozvést?

Téma rozvodu na Rodičovské lince odráží národní statistiku. Umíme s ním pracovat a vést rodiče k orientaci v problematice, pomoci i pochopení situace. Nyní jsme natočili sedmidílnou podcastovou minisérii o rozvodu a jeho fázích.

číst dál

Jak mluvit s dětmi o rozvodu

Velmi často se na naší Rodičovské lince setkáváme s dotazy rodičů, jak mají mluvit s dítětem o rozvodu či rozchodu. Ukazuje se, že pro mnoho rodičů to je velmi citlivé téma a některým působí problém s dítětem na toto téma rozhovor zahájit. Někteří se cítí provinile a nechtějí věc otvírat, jiní nevědí, jak na to. Jednoduchý recept, jak dítěti sdělit, že se rodiče rozvádějí, popsat nelze, protože vždy záleží na povahových rysech, vnímavosti a citlivosti dítěte. Důležitý vliv má stupeň rozpadu manželství či kde se právě nachází rodič v procesu vyrovnávání se s rozvodem.

číst dál

Po rozvodu neubližujme dětem svojí ublížeností

Rozvod není akt, který můžeme považovat za něco, co naším životem jen tak bezbolestně projde a týká se rodičů i dětí. Je součástí naší životní cesty, má své zákonité fáze, které by však měly mít někde konec. Je často provázen šokem, že se vztah rozpadá a mění se vše, na co jsme byli zvyklí. Následně by se měla dostavit emoční reakce (v podobě vzteku a lítosti atp.), která je důležitá pro hojení našeho zranění a ztráty. V poslední řadě by mělo dojít k vyrovnání se se situací rozvodu a přesměrování energie do nového života.

číst dál

Vícedětné rodiny, šance a rizika

Vyrůstat ve větší rodině je skvělé. Taková rodina je vzhledem ke své vztahové složitosti a pestrosti každodenního života výborným prostředím pro trénink komunikace, respektu, odpovědnosti, soudržnosti, empatie a smyslu pro spravedlnost – když se to povede. Může však také být prostředím, kde dochází k mnoha psychickým zraněním. Ta pak mají vliv na chování dětí a do budoucna I na způsob, jímž se vztahují k sobě i k druhým lidem.

číst dál